Σε ένα κόσμο με περισσότερες από 270 χώρες και νησιωτικά συμπλέγματα, δεν είναι μικρό πράγμα να κατατάσσεσαι ως ο ασφαλέστερος ταξιδιωτικός προορισμός παγκοσμίως! Πόσο μάλλον, όταν τούτη η ασφάλεια συνδυάζεται με τοπία απαράμιλλου κάλλους.

Πράγματι, η Κύπρος είναι φέτος μια ακόμη πιο ελκυστική επιλογή για επισκέπτες από όλο τον κόσμο: πέρα από τις πανέμορφες παραλίες και τα μοναδικά της ηλιοβασιλέματα, είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη του πλανήτη με τόσο χαμηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, συνδυάζοντας παράλληλα πολλά άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας.

Κι αυτό δεν είναι δική μας εκτίμηση.

PROTARAS

Η διεθνώς αναγνωρισμένη ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων Insurly με έδρα τη Γαλλία εξέτασε συνδυαστικά διάφορους παράγοντες και συνθήκες σε όλες τις χώρες του πλανήτη, με σκοπό να καταρτίσει έναν κατάλογο με τις δέκα ασφαλέστερες χώρες ανά την υφήλιο.

 

Οι ιθύνοντες της έρευνας έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η συχνότητα φυσικών καταστροφών, η ασφάλεια των μετακινήσεων, το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η εγκληματικότητα και η απειλή πολέμου ή τρομοκρατικών επιθέσεων. Από την έρευνα αποκλείστηκαν εξαρχής πάνω από 100 χώρες που ήταν βέβαιο πως δεν θα πληρούσαν τα κριτήρια (όπως κράτη σε εμπόλεμη κατάσταση, σαν τη Συρία).

 

Οι υπόλοιπες χώρες αξιολογήθηκαν προσεκτικά και σύντομα 10 κράτη αναδείχθηκαν ως οι πλέον ασφαλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί παγκοσμίως, συγκεκριμένα:

  1. Ελβετία
  2. Σιγκαπούρη
  3. Νορβηγία
  4. Λουξεμβούργο
  5. Κύπρος
  6. Ισλανδία
  7. Δανία
  8. Πορτογαλία
  9. Νορβηγία
  10. Ιαπωνία

AYIA NAPA

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για το φετινό καλοκαίρι για δύο λόγους.

 

Πρώτον, από τους δέκα αυτούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, μόλις τρεις είναι καλοκαιρινοί προορισμοί και μόλις ένας – η Κύπρος – βρέχεται από τα υπέροχα νερά της Μεσογείου.

 

Δεύτερον, η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, από την οποία δοκιμάζονται σκληρά ορισμένες από τις 10 χώρες της λίστας. Αντίθετα, η Κύπρος είχε και εξακολουθεί να έχει ελάχιστα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει πως, σε μια πιθανή επανεξέταση των στοιχείων, η Κύπρος θα καταταχθεί ακόμη ψηλότερα.

 

Πράγματι, η Κύπρος έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα κράτη που αντιμετώπισε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την  κρίση του Covid-19. Οι αρχές σχεδίασαν γρήγορα και εφάρμοσαν πιστά ένα συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας, που περιλάμβανε συστηματικό έλεγχο του πληθυσμού, αύξηση των μονάδων θεραπείας και του προσωπικού στα νοσοκομεία, τακτική ενημέρωση του κόσμου για αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης και προστασίας από τον ιό, καθώς και συστηματικούς ελέγχους για τη διασφάλιση εφαρμογής των μέτρων. Οι ενέργειες αυτές, καθώς και η συμμόρφωση των πολιτών, συνέβαλαν σε έναν εξαιρετικό μικρό αριθμό κρουσμάτων.

 

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων, τα οποία θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει επιτρέψει στην Κύπρο να δεχτεί ήδη μεγάλο αριθμό τουριστών, καθώς ο συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και της ασφάλειας την έχουν καταστήσει έναν από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς τόσο για το καλοκαίρι του 2020, όσο και για αυτό του 2021.